Magyarországról

Magyarország

Magyarország


Magyarország független, demokratikus állam Közép-Európában, a Kárpát-medencében. Tengerparttal nem rendelkezik, északon Szlovákia, északkeleten Ukrajna, keleten és délkeleten Románia, délen Szerbia, délen, délnyugaton Horvátország, délnyugaton Szlovénia, nyugaton Ausztria határolja.

 

Területe 93 036 négyzetkilométer, népessége 9 994 000 fő. Az ország hivatalos nyelve a magyar, pénzneme pedig a forint. Az ország a GMT + 1 óra időzónában fekszik, ezt a zónát rövidítve CET-nek is nevezik (Central European Time).

 

Fővárosa és legnagyobb városa Budapest. Jelentős nagyvárosok még Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét és Székesfehérvár.

 

Az ország egyebek között 1996 óta az OECD, 1999 óta a NATO, 2004 óta az Európai Unió, 2007. december 21. óta pedig a schengeni övezetnek is tagja, és egyik alapítója az úgynevezett Visegrádi Együttműködés szervezetnek.

 

Az ország területén nincsenek nagy szintkülönbségek, legalacsonyabb pontja tengerszint felett 78 méter, amit Szegedtől délre, Gyálaréten mértek, legmagasabb pontja pedig tengerszint felett 1014 méter, a Mátra Kékes nevű csúcsán található. Az ország két fő folyója a Duna és a Tisza. Legnagyobb tavai pedig a Balaton (Közép-Európa legnagyobb tava) és a Velencei-tó.

 

Magyarország a mérsékelt égövben található és klímája száraz kontinentális. A négy évszak időjárása között jelentős eltérések vannak: a nyarak nagyon melegek a telek pedig hidegek. Az átlaghőmérséklet -1 °C (január) és 21 °C fok (július) között alakul. Magyarországot az őt körülvevő hegységek, a Kárpátok és az Alpok, megvédi az extrém időjárási viszonyoktól.

 

Magyarország területén 10 UNESCO Világörökségi Listán lévő védett terület található. Budapesten látható ebből 3: a Duna látképe, a Budai Vár és az Andrássy út, vidéken pedig további 7-et találunk: Hollókő települést, az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Parkokat, a Fertő tó térségét, a Pannonhalmi Apátságot, a pécsi ókeresztény emlékeket és a Tokaj-Hegyalja Borrégiót.

 

Richard Hill, a ‘Mi, európaiak’ szerzője, szerint a magyarok tiszta beszédű, analitikus elmével rendelkező emberek, akik rendkívül találékonyak. 2 különlegességük a környező országokétól meglehetősen eltérő, bonyolult nyelv és a személynevek fordított használata előbb a családnevet és aztán a keresztnevet írva. A magyar emberek nagyon nyitottak, barátságosak és vendégszeretőek.

 

Magyarország 10 Nobel-díjassal büszkélkedhet, melyek közül az ismertebbek Szent-Györgyi Albert (C-vitamin) és Gábor Dénes (hologram). Számos híres tudós és feltaláló is Magyarország szülötte, többek között Semmelweis Ignác orvos (a gyermekágyi láz ellenszerének felfedezője), Szilárd Leó fizikus (nukleáris láncreakció), Teller Ede fizikus (a hidrogénbomba atyja), Neumann János matematikus (a számítógép atyja), Bíró László a golyóstoll feltalálója és Rubik Ernő a Rubik-kocka megalkotója.

 

Magyarország híres művész szülöttei többek között Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneszerzők, Pulitzer József újságíró a Pulitzer díj névadója, André Kertész fényképész, Victor Vasarely festőművész és Harry Houdini bűvész is.


http://magyarorszag.lap.hu/
http://itthon.hu/
http://www.iranymagyarorszag.hu

Budapest

Budapest


Budapest Magyarország fővárosa, egy közel kétmilliós lélekszámú közigazgatási,  gazdasági, kulturális, és tudományos centrum, amely egyben az ország leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja is. Egy igazi kozmopolita európai város a szó minden értelmében, melyet érdemes meglátogatni és akár heteket itt, a Duna partján, tölteni.

 

A város a két Duna parti település, Buda és Pest, 1872-es egyesítésével jött létre. A budai oldal történelmi emlékekben gazdag, a rajta fekvő festői Budai-hegység pedig otthona számos barlangnak, forrásnak és kiváló kirándulóhely. A pesti oldal modernebb és földrajzilag laposabb. A két városrész között húzódik a Duna, melynek csodálatos látképe UNESCO Világörökség. A város része 6 sziget is, melyek közül szépségével kiemelkedik a Margit-sziget és a minden évben megrendezésre kerülő Sziget zenei fesztiválról ismert Óbudai-sziget.

 

A város közel 1000 kiemelkedő, művészetileg jegyzett épülettel kápráztatja el látogatóit, melyek a legfontosabb európai irányzatokat képviselik. Közülük is kiemelkednek a klasszicista és a csak itt látható különleges, magyar szecessziós épületek. Feltétlenül látni kell a többi budapesti UNESCO Világörökséget is: a Budai várat, az Andrássy út luxus palotáit és a méltóságteljes Hősök terét.

 

80 ásványi és termál forrásával és 10 termálfürdőjével Budapest a világ fürdőkben leggazdagabb fővárosa. A vízimádóknak mindenképpen ajánlott meglátogatni a 3 legnépszerűbb - a Gellért, a Széchenyi és a Margitszigeti - termálfürdőt.

 

Budapest igazi kulturális központ több száz múzeummal és galériával, melyek a magyar történelem, művészet és természettudomány mellett számos európai és világ kulturális csemegét kínálnak. A szórakozás garantált: a 40 színház, 7 koncert terem vagy a 2 operaház valamelyikében biztosan találunk ízlésünknek megfelelő műsort. Nyáron a választék még szélesebb, hiszen szabadtéri koncertekkel és előadásokkal is bővül.

 

Ha kedveli az ínyencségeket a több ezer budapesti étterem és kávézó, melyben a hazai és a nemzetközi konyha remekeit a kiváló magyar borokkal együtt megkóstolhatja, kifejezetten a kedvére lesz. A bulikat kedvelők is megtalálják a számításukat Budapesten, hiszen számos zenés-táncos szórakozóhely van kiváló DJ-kel és koncertekkel.

 

http://budapest.lap.hu/
http://www.vendegvaro.hu/Budapest
http://www.budapest-regio.hu/

Hogyan utazzunk Magyarországra

Hogyan utazzunk Magyarországra

 

Repülővel:
Magyarország nemzetközi repterei a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér, a Debreceni Reptér és a Hévíz-Balaton Reptér Sármelléken. Számos légitársaság, köztük sok fapados is üzemeltet járatokat Magyarországra, például a Wizzair, Easyjet és a Germanwings. Szintén jó megoldás lehet a környező országok reptereinek valamelyikébe érkezni, például Ausztriában Bécsbe vagy Grazba, Csehországban Prágába vagy Szlovákiában Pozsonyba. Ezekről a repterekről távolsági busszal vagy vonattal könnyen átutazhat Budapestre. A témában a következő linkek látogatását ajánljuk:


http://www.bud.hu
http://www.debrecenairport.com/
http://www.hevizairport.com/

 

Vonattal:
Magyarországot a környező országokból: Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovéniaés Ukrajna- jól megközelíthetjük vonattal. Távolabbi országokból is üzemeltetnek járatokat Magyarországra például Bosznia Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Németországból, Görögországból, Olaszországból, Lengyelországból, Oroszországból, Svájcból és Törökországból. A Magyar Államvasutak nemzetközi menetrendjét a következő linken megtalálja: http://mav-start.hu/

 

Busszal:
Számos nemzetközi buszútvonal szeli át Magyarországot. Ezek menetrendjét megtekintheti, illetve jegyeket is foglalhat a magyar távolsági buszokat üzemeltető cég és a Eurolines hazai képviselete, a Volánbusz, honlapján: http://www.volanbusz.hu/

 

Hajóval:
Hajóval is megközelíthetjük Magyarországot a Duna és a Tisza folyókon. Menetrendszerinti szárnyashajókon is érkezhetünk Bécsből vagy Pozsonyból, melyeket május és szeptember között a Mahart üzemeltet: http://www.mahart.info/

 

Autóval:
Ahhoz, hogy autóval belépjünk az országba érvényes nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkeznünk, autónknak pedig Magyarország területére érvényes biztosítással.
A Schengeni Térségbe tartozó országokból (Ausztria, Szlovénia, Szlovákia) érkezve az Európai Unió területén maradunk és nincs tényleges határátlépés, így itt ellenőrzésre nem számíthatunk. A többi környező országból érkezve viszont erősebb (Románia, Horvátország) vagy kifejezetten szigorú (Szerbia, Ukrajna) ellenőrzésre számíthatunk. Amennyiben várhatóan délután 4 után éri el a magyar határt válasszon nagyobb határátkelőt, mert a kisebbek gyakran már délután bezárnak.

logoen.jpg

Hírek

Euraxess Álláslehetőségek