Kiutazó kutatók

EURAXESS Services szolgáltatások kiutazóknak

 

A kiutazó kutatók rendelkezésére állnak az egyes országok EURAXESS Services szolgáltató pontjai információval és személyre szóló tanácsadással. Az alábbi linken tájékozódhat az Ön célországát érintő témakörökről és kapcsolatba léphet annak Services irodáival is: http://ec.europa.eu/euraxess/index.cfm/services/networks


Felkészülés a külföldi utazásra

 

Útlevélnélkül – érvényes személyi igazolvánnyal – ez idő szerint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiba, Albániába, Andorrába, Svájcba, Horvátországba, Macedóniába, Koszovóba, Monacóba, Montenegróba, San Marinóba és Bosznia-Hercegovinába lehet utazni, ezeken kívül eső országokba való beutazáshoz olyan érvényes útlevélre van szükségünk, amelynek lejárati dátuma legalább 30 nappal (bizonyos esetekben 90 nappal) meghaladja a hazatérés tervezett időpontját.

 

Amennyiben nemzetközi megállapodás a magyar állampolgár számára vízummentességetbiztosít, ez a kedvezmény kizárólag a turista, látogató vagy hasonló célú, rövid időtartamú utazásokra vonatkozik. A munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység folytatása és hosszabb idejű tartózkodás céljából történő beutazáshoz előzetesen mindig megfelelő vízumotkell beszerezni. Az EGT országokban történő munkavégzéstkülön jogszabályok szabályozzák.

 

Ha az Európai Gazdasági Térség országaiba vagy Svájcba utazik, váltsa ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát! Sürgős, illetve orvosilag szükségesnek ítélt egészségügyi ellátásesetében a kártyát felmutatók ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint az adott ország biztosítottjai. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahol úgynevezett kórházi ápolási hozzájárulást kérnek a hazai biztosítottaktól, ott a kezelt magyar állampolgár is köteles ezt helyben kifizetni és ezt az összeget az OEP nem téríti meg. Franciaország, Luxemburg, Belgium és Svájc területén az ellátás költségeit a betegnek kell megelőlegeznie, ezeket az OEP csak utólag téríti meg. Svájc területén a sürgősségi ellátás utólagos hazai finanszírozása nem teljes körű, csak meghatározott önrész mellett kérhető. További információ az EGT tagállamokban történő egészségügyi ellátásról itt érhető el.

 

A Magyarországon biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak ingyenes sürgősségi ellátást kaphatnak - a helyben szokásos önrészek kivételével - a következő országokban: Horvátország, Angola, Észak-Korea, Irak, Jordánia, Kuba, Kuvait, Mongólia, Bosznia-Hercegovina (HU/BH 111 nyomtatvánnyal), Montenegró (HU/CG 111 nyomtatvánnyal) területén. Hasonló egészségügyi egyezmény alapján az útlevél felmutatása mellett sürgősségi ellátásra jogosult a magyar beutazó Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovó, Macedónia, Oroszország, Szerbia, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán államok területén, de sajnos a tapasztalatok nem igazolják a térítésmentes ellátást, így ezekbe az államokba mindenképpen javasolt kiegészítő utas- és balesetbiztosítással utazni. Információ az EU-n kívüli egészségügyi ellátásról: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,35207&_dad=portal&_schema=PORTAL

 

Az Európai Unió egyes országaiban igénybe vehető szociális ellátásokról az EU portáljántalálhat bővebb információt (angol nyelven).

 

Ha Magyarország és az adott ország között érvényes nemzetközi szerződés alapján a beutazó magyar állampolgár nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra, a külföldön szükségessé váló egészségügyi ellátás valamennyi költségét – biztosításhiányában – saját magának kell viselnie. Ezért ezekben az esetekben feltétlenül kössön utas- és balesetbiztosítást!

 

Zöldkártya és nemzetközi gépjármű-biztosítás: gépkocsival történő utazáshoz rendelkezni kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással.

 

Nemzetközi jogosítvány: az érvényes hazai vezetői engedéllyel rendelkezők igényelhetik az okmányirodákban, amennyiben olyan országban kívánnak vezetni, amelyben nemzetközi szerződés vagy viszonyosság alapján az érvényes magyar okmány járművezetésre nem jogosít. Nemzetközi jogosítvány nem szükséges az alábbi országokba: az Európai Unió összes tagállama, valamint Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Brazília, Bulgária, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Fülöp-szigetek, Guyana, Horvátország, Irán, Izrael, Jugoszlávia, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Macedónia, Marokkó, Moldova, Monaco, Niger, Norvégia, Orosz Föderáció, Pakisztán, Románia, San Marino, Svájc, Seychelle-szigetek, Szenegál, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

 

Kiutazás előtt feltétlenül ismerje meg a célország legfontosabb szabályait, szokásait, melyeket ott tartózkodása során be kell majd tartania és szerezze be a meglátogatni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és tiszteletbeli konzulátusok címeit és telefonszámait!

logoen.jpg

Hírek

Euraxess Álláslehetőségek