KFI Magyarországon

Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

 

A Magyar Tudományos Akadémia Magyarország legmagasabb szintű tudományos testülete, amelynek fő feladata a tudomány művelése, a tudomány eredményeinek terjesztése, a kutatások támogatása, a magyar tudomány képviselete.

Napjainkban 11 tudományos osztálya működik, ebből nyolc természet- és három társadalomtudományi. 40 kutatóintézetet működtet szerte az országban. Jelenleg 297 rendes tagja, 61 levelező tagja, 192 külső tagja és 224 tiszteleti tagja van.

Bővebb információ: http://www.mta.hu/

 

Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)

Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)

 

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) Magyarország kormányának kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős szerve. A Nemzeti Innovációs Hivatal részt vesz minden olyan államigazgatási tevékenységben, amelynek célja a kutatás-fejlesztés és az innováció, mint szakpolitika kialakítása, érvényesítése és megvalósítása. A vonatkozó kormányrendelet szerint minden olyan államigazgatási eljárásban részt kell vállalnia, amely a K+F és az innováció stratégiai helyzetét definiálja, erősíti, működését lehetővé és hatékonnyá teszi. A NIH funkciója alapján a kutatás–fejlesztés és az innováció területén érintett szereplők között híd szerepet tölt be.

Bővebb információ: http://www.nih.gov.hu/

 

Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA)

Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA)

 

Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 1986 óta a fő finanszírozó ügynöksége a magyar tudományos tevékenységnek. Alapítói működését a német (Deutsche Forschungsgemeinschaft) és az amerikai (National Science Foundation, National Institutes of Health) hasonló szervezetek tevékenységéről mintázták. Egy 1991-es kormányrendelet nyomán az OTKA önálló non-profit szervezetként működik. Célja, hogy támogatást nyújtson a tudományos kutatásokhoz és infrastruktúrához, disszeminálja a nemzetközi szintű tudományos eredményeket és segítse a fiatal kutatók munkáját. A szervezet adminisztratív és pénzügyi feladatait a budapesti székhelyű OTKA iroda látja el.

További információ: http://www.otka.hu

 

Magyar Rektori Konferencia (MRK)

Magyar Rektori Konferencia (MRK)

 

A Magyar Rektori Konferencia a felsőoktatási intézmények rektoraiból álló, az intézmények képviseletére, érdekeinek védelmére létrejött független köztestület. A MRK látja el a felsőoktatás teljes intézményrendszerét és nemzetközi színtéren is képviseli a magyarországi felsőoktatási intézményeket, így az UNESCO által fenntartott International Association of Universities (IAU), valamint a European University Association (EUA) szervezetek teljes jogú tagja is.

Bővebb információ: http://www.mrk.hu/

 

Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája

 

A Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál-jellegű eseménysorozat, melynek célja a kutatói életpálya, a tudomány és a tudományos eredmények népszerűsítése, illetve a tudomány közelítése a társadalomhoz.

Minden évben Európa számos országában egy időben zajlanak a tudományos-szórakoztató rendezvények a programsorozat keretében. Itthon, az Európai Bizottság támogatásával 35 városban többszáz érdekes, színes programmal várják az érdeklődőket a szervező intézmények. Bár a rendezvény elsődleges célcsoportja a 10-18 éves korosztály, a tervezett programok minden korosztálynak (0-100 éves korig) és mindenféle érdeklődési körű látogatónak rengeteg lehetőséget kínálnak a tudomány színes, játékos, érdekes és titokzatos csodáinak felfedezésére.

További információ: http://www.kutatokejszakaja.hu/

logoen.jpg

Hírek

Euraxess Álláslehetőségek